Στιγμιαίος ή αλεσμένος καφές καλύτερος για την υγεία;
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τον στιγμιαίο καφέ λόγω του λιγότερου συγκριτικά χρόνου που χρειάζεται στην παρασκευή του.
Σύντομη υπενθύμιση: 7γρ καφέ Frapaneca, 25γρ νερό, χτυπάς, παγάκια, και απολαμβάνεις!
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο thehealthy.com, ειδικοί εξηγούν πώς η επεξεργασία του καφέ επηρεάζει τη γεύση του τελικού προϊόντος και τα θρεπτικά συστατικά του, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην ποσότητα, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται.
Στιγμιαίος καφές:
Ο στιγμιαίος καφές παρασκευάζεται από κόκκους καφέ που έχουν ήδη υποστεί καβούρδισμα και άλεσμα.
Η αφυδάτωση γίνεται με δύο βιομηχανικές διεργασίες: ξήρανση με ψεκασμό ή ψυχρή ξήρανση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα κρυστάλλους ή κόκκους έτοιμους να διαλυθούν σε ζεστό νερό.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Foods το 2024 εξηγεί ότι η ξήρανση με ψεκασμό είναι ταχύτερη, λιγότερο ακριβή και παράγει ένα προϊόν που διατηρείται σταθερά στο ράφι. Η διαδικασία αυτή είναι επίσης πιο φιλική στο περιβάλλον.
Μια άλλη μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο Food and Bioprocess Technology αναδεικνύει τον λυοφιλιωμένο στιγμιαίο καφέ ως διατροφικά ανώτερο, γιατί η επεξεργασία του απαιτεί χαμηλότερες θερμοκρασίες, διατηρώντας έτσι μεγαλύτερο μέρος της συνολικής θρεπτικής αξίας του κόκκου καφέ. Ωστόσο, ο λυοφιλιωμένος στιγμιαίος καφές τείνει να είναι πιο ακριβός.
Στιγμιαίος καφές vs αλεσμένος καφές
Ο στιγμιαίος καφές θεωρείται λανθασμένα ανθυγιεινός, αλλά ο αλεσμένος καφές κρύβει εντέλει περισσότερα οφέλη για την υγεία μας.
Τι πρέπει λοιπόν να προσέξεις όταν επιλέγεις το ένα είδος έναντι του άλλου:
- Καφεΐνη: Ο στιγμιαίος καφές περιέχει πολύ λιγότερη.
- Αντιοξειδωτικά: Ενώ και οι δύο επιλογές περιέχουν αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν θετικά στην υγεία, ο αλεσμένος καφές έχει υψηλότερα επίπεδα.
- Κίνδυνος καρκίνου: Η περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο στον στιγμιαίο καφέ θεωρείται ασφαλής, αλλά αν υπάρχει ιστορικό ασθένειας στην οικογένεια, ο αλεσμένος καφές μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.
- Οξαλικά άλατα: Εάν ακολουθείς δίαιτα χαμηλή σε οξαλικά άλατα, θα πρέπει να αποφεύγεις τον στιγμιαίο καφέ.
- Γεύση: Ο λυοφιλιωμένος στιγμιαίος καφές τείνει να έχει ένα αρκετά παρόμοιο γευστικό προφίλ με τον αλεσμένο καφέ. Ο καφές με ψεκασμό μπορεί να έχει πικρή γεύση λόγω της επεξεργασίας του.
Όποιο είδος καφέ και να επιλέγεις το σημαντικό είναι να είναι ποιοτικός. Να είναι ένας καφές αντάξιος της γεύσης σου, ένας καφές όπως είναι ο δικός μας στιγμιαίος καφές, ο Frapaneca.

