Frapaneca: Μύθοι και αλήθειες για τον στιγμαίο καφέ
Στιγμιαίος καφές, ο παρεξηγημένος καφές, που κάποιοι θεωρούν ότι κάνει κακό στην υγεία και κάποιοι τον πίνουν φανατικά από πάντα!
Ας ρίξουμε λίγο φως στο τι είναι αυτός ο καφές, πώς παρασκευάζεται, ποια τα οφέλη του, και ποια η αλήθεια γύρω απ’ αυτόν.
Αρχικά ο στιγμιαίος καφές παρασκευάζεται από πραγματικούς κόκκους καφέ.
Τα διαλυτά και πτητικά συστατικά των κόκκων εκχυλίζονται και στη συνέχεια αφαιρείται το νερό, αφήνοντας τη σκόνη ή τη συμπυκνωμένη διαλυτή σκόνη καφέ.
Διατίθεται όπως και τα υπόλοιπα είδη καφέ σε τρείς κατηγορίες καβουρδίσματος, σκούρο, μέτριο και ελαφρύ, ανάλογα με την ένταση που αποζητάς.
Σε αντίθεση με τον espresso, ο στιγμιαίος καφές είναι διαλυτός, οπότε δεν υπάρχουν απορρίμματα, επειδή όλα διαλύονται για να μετατραπούν σε καφέ. Δεύτερη ειδοποιός διαφορά είναι ότι ο στιγμιαίος έχει ήδη φιλτραριστεί με την προσθήκη ζεστού νερού και αφυδατωθεί πριν από εμάς για εμάς, ώστε με απλή προσθήκη νερού στο ποτήρι να είναι έτοιμος για κατανάλωση.
Το πιο common misconception για το συγκεκριμένο είδος καφέ είναι ότι κάνει κακό στην υγεία επειδή περιέχει πολλή καφεΐνη.
Και όμως! Σύμφωνα με το coffee science information centre τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους.
| Τρόφιμο ή ρόφημα | Περιεκτικότητα σε καφεΐνη |
| 1 φλιτζάνι καφές φίλτρου | 115-175 mg |
| 1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ | 65-100 mg |
| 1 φλιτζανάκι εσπρέσσο ή ελληνικός | 40 mg |
| 1 κούπα με 1 φακελάκι μαύρο τσάι | 30 mg |
| 1 σοκολάτα μαύρη (1 μέτριο κομμάτι) | 20mg |
| 1 φλιτζάνι κακάο | 6 mg |
Πηγή: Coffee Science Information Centre (COSIC)
Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η καφεΐνη, για έναν υγιή οργανισμό χωρίς νευρολογικές ή στομαχικές ευαισθησίες και με την προϋπόθεση πως δεν γίνεται κατάχρησή της, είναι μια ουσία ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς βελτιώνει τον μεταβολισμό, την εγκεφαλική λειτουργία, και δρα προστατευτικά προς το συκώτι.
Ο στιγμιαίος καφές προκαλεί κυτταρίτιδα
Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε υπολειτουργία της φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας και η δημιουργία της είναι αιτία κυρίως γενετικών και ορμονικών παραγόντων. Παράλληλα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η κατανάλωση καφέ ή γενικότερα καφεΐνης συμβάλλει στην εμφάνιση κυτταρίτιδας. Αν, λοιπόν, σε απασχολεί πως θα αποφύγεις ή θα βελτιώσεις την εικόνα της κυτταρίτιδας σου δεν είναι ανάγκη να στερηθείς τον καφέ σου, αλλά να εντάξεις στη ζωή σου την άσκηση και τη συνεχή ενυδάτωση για παράδειγμα.
Ο στιγμιαίος καφές δε συμβάλλει στην ενυδάτωση
Όλες οι σύγχρονες διατροφικές συστάσεις αναφέρουν πως όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα συνεισφέρουν στις ημερήσιες ανάγκες μας σε υγρά και μπορούν να μας ενυδατώσουν, ανάμεσα σε αυτά και ο καφές. Ο καφές συνδέθηκε με την αφυδάτωση κυρίως λόγω της διουρητικής δράσης της καφεΐνης. Ωστόσο, αυτό που επηρεάζει περισσότερο τη διουρητική δράση της καφεΐνης είναι η συγκέντρωσή της σε ένα ρόφημα. Η δόση, λοιπόν, της καφεΐνης που περιέχεται σε μια κούπα στιγμιαίου καφέ ή ένα ποτήρι παγωμένου φραπέ δεν φαίνεται σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες να επηρεάζει αρνητικά την ενυδάτωσή μας. Το αντίθετο μάλιστα!
Γιατί να επιλέξεις τον δικό μας στιγμιαίο καφέ Frapaneca;
Φτιαγμένος από επιλεγμένους κόκκους καφέ κορυφαίας ποιότητας, ο στιγμαίος καφές (φραπέ) Frapaneca προσφέρει γεμάτο σώμα, έντονο άρωμα, ισορροπημένη γεύση και μια απόδραση από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα της!
